GeoCamPro, inspectie met BAM Rail van wisselverwarmingen

  • Client: BAM Rail Bv
  • Date: 2013

GeoCamPro: Inspektion von Weichenheizungen mit Infrarotkameras

GeoCamPro:  Inspectie wisselverwarming met infraroodcamera’s en beeldherkenning


GeoCamPro: Inspectie met Infraroodcamera's van wisselverwarmigenInleiding

In de winter van 2012 werden met drones & infraroodcamera’s wisselverwarmingen vanuit de lucht geïnspecteerd. Naar aanleiding van dit project is er een nieuw innovatief traject gestart met BAM Rail bv. In het huidige innovatietraject gebeurt het inwinnen van data niet meer met drones, maar een mobiel camerasysteem, de GeoCamPro. De data van de monitoring is direct gekoppeld aan ProjectXplor, de GIS oplossing van See IT all. Belangrijke informatie is dus heel laagdrempelig in zien. Bij planning van onderhoud heeft men geografische input.

Innovatie met BAM Rail bv
We zijn enthousiast te vermelden dat in samenwerking met BAM Rail bv de GeoCamPro wordt ontwikkeld. Dit innovatieve mobiele camerasysteem zal 24 uur per dag gedeeltes van een spoorgebied/ emplacement scannen en automatisch defecten kunnen detecteren. BAM Rail, de railspecialist van Koninklijke BAM Groep, biedt nationaal en internationaal rond en op het spoor een compleet dienstenpakket aan, van engineering tot volledige bouw en onderhoud van railverbindingen.

De organisatie is 24 uur per dag bereikbaar voor storingsherstel. In dit continuproces vormen betrouwbaarheid, klantgerichtheid, samenwerking en bestendigheid naar de toekomst de rode draad, die de circa 750 gemotiveerde medewerkers bindt. De grootste opdrachtgever is ProRail als beheerder van het Nederlandse hoofdspoorwegennet, daarnaast werkt BAM Rail ook voor regionale en lokale openbaarvervoerbedrijven en landelijke en lokale netwerkbeheerders in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en België.

Inspectie van wissels in de winter
Het is belangrijk goed te inspecteren of de wissels werken. Dat is een omvangrijke en riskante klus. Om de veiligheid te verhogen en te zorgen dat mensen zo min mogelijk op het spoor hoeven te zijn is de GeoCamPro ontwikkeld. Meldingen en beelden van defecten kunnen realtime worden doorgestuurd naar bijvoorbeeld meldkamers of monteurs ter plaatse. Dit systeem biedt een visuele aanvulling op de huidige sensoren en monitoringssystemen die de status van het spoornetwerk bijhouden.

Denk hierbij vroegtijdige detectie van:

• Afgevallen brokken sneeuw / ijs die kunnen leiden tot wisselstoringen
• Defecte branders van wisselverwarmingen zorgen voor bevroren wissels
• Te hoge retourstroom
• Slechte isolatoren / ES-lassen
• Spoorlopers / beveiliging / vandalisme
• Afwijkingen

(Geo)Software & Beeldherkenning
De nadruk van het GeoCamPro systeem ligt op de analyse van de (warmte)beelden. Met een combinatie van GISsoftware en beeldherkenningstechnieken willen we vroegtijdig defecten analyseren en detecteren. Met GIS koppelen we de gemaakte infraroodbeelden aan een (digitale) kaart. Een van onze ambities is trends te kunnen constateren en voorspellingen te kunnen doen van defecten en oorzaken. Door te leren van eerdere defecten kan men proactief onderhoud plegen in plaats van reactief.

Kan de GeoCamPro ook door andere (spoor)aannemers worden gebruikt?
Ja dit is prima mogelijk. Bent u benieuwd wat de meerwaarde is van hoge resolutie infrarood opnames over uw emplacement of gebied? Neem dan contact of klik onder aan de pagina op de informatie-knop.

GeoCamPro in het Nieuws
Artikel: Grond Weg Waterbouw
Artikel: “Spoorbaan inspecteren vanuit kantoor”
Nominatie: “GeoCamPro in MKB Innovatie Top 100”

Blijf op de hoogte van GeoCamPro via twitter Blijf op de hoogte #geocampro
De eerste tests hebben in de winterperiode 2013-2014 plaatsgevonden waar het complexe spoornetwerk jaarlijks op de proef wordt gesteld door sneeuw en ijs. Wilt u op de hoogte blijven, houdt de nieuwsberichten in de gaten of discussieer met ons mee op Twitter via #geocampro

 

Ik wil meer informatie over GeoCamPro en infrarood inspecties

Recent Projects